KĀ PAREIZI SAGATAVOT UN LIETOT ČUGUNA TRAUKUS
Čuguns ir ļoti izturīgs materiāls, praktiski mūžīgs, ja vien tiek pareizi sagatavots lietošanai, kā arī pareizi ekspluatēts lietošanas laikā. Lūk, ieteikumi, kā pareizi sagatavot čuguna traukus lietošanai un daži ieteikumi, kurus vajadzētu ņemt vērā arī lietošanas laikā!
Čuguna vājā vieta ir mitrums, tieši tāpēc ražotāji pārklāj čuguna trauku iekšpusi un ārpusi ar speciālu smērvielu, kas aizsargā to no gaisa un mitruma ietekmes. Tāpēc pirmais solis, kas jāveic, iegādājoties čuguna traukus, ir nomazgāt šo smērvielu, nebojājot pašu čuguna izstrādājumu.
KĀ SAGATAVOT ČUGUNA TRAUKUS NORŪDĪŠANAI
Nomazgājiet Jūsu iegādāto čuguna trauku! Mazgājiet to ar rokām (nekādā gadījumā nelieciet to trauku mazgājamā mašīnā!) karstā ūdenī, izmantojot trauku švammes mīksto pusi. Ja čuguna trauka virsma šķiet taukaina vai ir jūtama smarža, var pievienot pilīti mazgājamā līdzekļa!
Nomazgāto čuguna trauku izslaukiet ar papīra salveti vai mikrošķiedras lupatiņu.
Atcerieties - čuguns nekad nedrīkst palikt mitrs!
Tāpēc tas jāatceras kā čuguna zelta likums: "Izmazgāt -> noslaucīt!".
NORŪDĪŠANAS PROCESS
Ņemiet vērā, ka norūdīšanas procesa laikā iztvaikos ražotāja smērviela. Šī procesa laikā vienmēr ir jūtama ne visai patīkama smarža un pat dūmi. Tāpēc OBLIGĀTI ieslēdziet ventilāciju vai arī atveriet logu!
AR SĀLI
1. Ieberiet izmazgātajā un sausi izslaucītajā čuguna traukā sausu rupjo sāli. Vēlams piebērt gandrīz pilnu, bet atstājot mazliet brīvu, lai varētu to apmaisīt.
2. Karsējiet trauku uz lielas uguns!
3. Neaizmirstiet visu laiku apmaisīt sāli ar koka lāpstiņu, lai tā nesadegtu! Sāls krāsa mainīsies, tas kļūs taukains.
4. Veiciet šo procedūru ne mazāk kā 10 minūtes - jo lielāks čuguna trauka diametrs, jo ilgāk nepieciešams izkarsēt to ar sāli. Ja nepieciešams, nomainiet sāli!
5. Pēc šīs procedūras veikšanas vēlams uzgaidīt, kamēr sāls atdziest līdz tādai temperatūrai, ka to ir iespējams paņemt rokās.
6. Izberiet sāli un noskalojiet čuguna trauku ar karstu ūdeni (neizmantojot mazgājamo līdzekli). Nosusiniet to sausu!
7. Nomazgāto un nosusināto čuguna trauku uzlieciet atkal uz uguns un uzkarsējiet. Kad tas uzkarsis, iesmērējiet to plānā kārtā ar eļļu.
AR EĻĻU
Viens no iecienītākajiem čuguna norūdīšanas veidiem, bet nepieciešams liels daudzums eļļas. Šis variants vairāk piemērots ne dziļajiem čuguna traukiem.
1. Iegādājieties ne dārgu augu eļļu cepšanai - tai jābūt rafinētai un dezodorētai!
2. Ielejiet izmazgātajā un sausi izslaucītajā čuguna traukā eļļu (vēlams apmēram 1/2 - 2/3 no trauka dziļuma). Jo mazāks eļļas daudzums būs, jo biežāk būs nepieciešams uzklāt to uz trauka sienām, pašūpojot to vai ar otiņu (esiet uzmanīgi, uzklājot ar otiņu, lai nesadedzinātu to!).
3. Šī procesa laikā OBLIGĀTI uzlieciet vāku! Ja Jūsu iegādātajam čuguna izstrādājumam nav vāka, izmantojiet šīs procedūras laikā cita trauka vāku!
4. Kad eļļa sāk vārīties, vāriet to apmēram 10 - 30 min. uz nelielas uguns (atkarībā no trauka diametra lieluma). Vietās, kur eļļa nenoklāj trauka sienas, ik pa brīdim pašūpojiet trauku vai izmantojiet otiņu
(esiet uzmanīgi, uzklājot ar otiņu, lai nesadedzinātu to!), lai apstrādātu visu čuguna trauka virsmu.
5. Esiet ļoti uzmanīgi, izmantojot šo variantu, jo karsta un vāroša eļļa var izraisīt nopietnus apdegumus! Sekojiet līdzi, lai šī procesa laikā virtuvē nebūtu bērnu!
6. Pēc tam izslēdziet plīts uguni un pagaidiet, kamēr eļļa atdziest, tad izlejiet to.
7. Nekādā gadījumā neizmantojiet šo eļļu ēdienu gatavošanā!
8. Nomazgājiet čuguna trauku bez mazgājamā līdzekļa, tikai ar ūdeni! Nosusiniet to sausu!
9. Nomazgāto un nosusināto čuguna trauku uzlieciet atkal uz uguns un uzkarsējiet.
KOMBINĒTAIS VARIANTS
1. Ieberiet izmazgātajā un sausi izslaucītajā čuguna traukā sausu rupjo sāli. Vēlams piebērt gandrīz pilnu, bet atstājot mazliet brīvu, lai varētu to apmaisīt.
2. Karsējiet trauku uz lielas uguns!
3. Neaizmirstiet visu laiku apmaisīt sāli ar koka lāpstiņu, lai tā nesadegtu! Sāls krāsa mainīsies, tā kļūs taukaina.
4. Veiciet šo procedūru ne mazāk kā 10 minūtes - jo lielāks čuguna trauka diametrs, jo ilgāk nepieciešams izkarsēt to ar sāli. Ja nepieciešams, nomainiet sāli!
5. Pēc šīs procedūras veikšanas vēlams uzgaidīt, kamēr sāls atdziest līdz tādai temperatūrai, ka to ir iespējams paņemt rokās.
6. Izberiet sāli un ielejiet čuguna traukā eļļu (vēlams apmēram 1/2 - 2/3 no trauka dziļuma). OBLIGĀTI uzlieciet vāku! Ja Jūsu iegādātajam čuguna izstrādājumam nav vāka, izmantojiet šīs procedūras laikā cita trauka vāku!
7. Kad eļļa sāk vārīties, vāriet to apmēram 10 - 30 min. uz nelielas uguns (atkarībā no trauka diametra lieluma). kur eļļa nenoklāj trauka sienas, ik pa brīdim pašūpojiet trauku vai izmantojiet otiņu
(esiet uzmanīgi, uzklājot ar otiņu, lai nesadedzinātu to!), lai apstrādātu visu čuguna trauka virsmu.
8. Esiet ļoti uzmanīgi, izmantojot šo variantu, jo karsta un vāroša eļļa var izraisīt nopietnus apdegumus! Sekojiet līdzi, lai šī procesa laikā virtuvē nebūtu bērnu!
9. Pēc tam izslēdziet plīts uguni un pagaidiet, kamēr eļļa atdziest, tad izlejiet to.
10. Nekādā gadījumā neizmantojiet šo eļļu ēdienu gatavošanā!
11. Nomazgājiet čuguna trauku bez mazgājamā līdzekļa, tikai ar ūdeni! Nosusiniet to sausu!
12. Nomazgāto un nosusināto čuguna trauku uzlieciet atkal uz uguns un uzkarsējiet. Kad tas uzkarsis, iesmērējiet to plānā kārtā ar eļļu.
Ja eļļa neiesūcas, notīriet lieko tās daudzumu ar papīra salveti!
Un lūk - Jūsu čuguna trauks ir gatavs lietošanai!
IETEIKUMI ČUGUNA TRAUKU LIETOŠANAS LAIKĀ
1. Nekad neatstājiet un neuzglabājiet pagatavotu ēdienu čuguna traukos!
2. Nav ieteicams gatavot čuguna traukos skābus ēdienus.
3. Pēc ēdiena pagatavošanas, čuguna traukus nepieciešams nomazgāt (pēc iespējas neizmantojot mazgājamos līdzekļus), rūpīgi nosusināt (ideālajā variantā uzkarsējot uz uguns, lai nepaliktu ne pilīte mitruma, kas var radīt rūsu) un uzklāt augu eļļu plānā kārtā.
4. Mazgāt čuguna traukus drīkst tikai ar rokām (nekādā gadījumā nemazgājiet tos trauku mazgājamā mašīnā)!
5. Neizmantojiet čuguna trauku mazgāšanai asus abrazīvos materiālus!
6. Nemērcējiet trauku ūdenī ilgu laika posmu un neļaujiet ūdenim ilgi atrasties uz trauka virsmas.
7. Glabājiet čuguna traukus sausā vietā, kur ir laba ventilācija (vēlams ar noņemtu vāku)!
8. Nedrīkst pakļaut trauku triecienam, kā arī liet virsū aukstu ūdeni uzkarsētam traukam!
9. Nepareizi ekspluatējot čuguna traukus, uz to virsmas var izveidoties rūsa, tomēr tas netiek uzskatīts par defektu un neattiecas uz garantiju.
Ja tomēr rūsa ir izveidojusies, varam ieteikt darīt sekojošas lietas tās novēršanai:
1. Lai atbrīvotu trauku no rūsas traipiem, noberziet to ar birsti (nemetālisku švammi).
2. Izkarsējiet trauku līdz 200 C temperatūrai.
3. Ļaujiet traukam atdzist līdz 100-150 C.
4. Uzlejiet augu eļļu un uzkaisiet lielu rupjās sāls daudzumu.
5. Ar tīru lupatiņu izberziet eļļas un sāls maisījumu pa visu trauka virsmu, ievērojot drošības pasākumus un piesardzību (lai nerastos apdegumi).
6. Kamēr trauks ir silts, iztīriet to ar sausu salveti un, ievērojot drošību, iesmērējiet ar plānu kārtiņu augu eļļas.
Arī pie mums varat iegādāties ČUGUNA TRAUKUS (čuguna katli, čuguna pannas, čuguna kazani, čuguna pīles sautēšanai)!